Tapioka granulki
Pochodzenie głównego składnika: Tajlania
Informacje
Matka natura obdarzyła człowieka produktami, które mają niezliczone wartości odżywcze wpływające na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego układu. Przekładem takiej rośliny jest maniok, z której wytwarza się kaszę określaną mianem tapioki. Właściwości odżywcze wyrobu są szczególnie doceniane przez mieszkańców Ameryki Południowej. Kasza jest pyszna, lekkostrawna i niezwykle pożywana. Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale sprawdzi się jako element diety ludzi cierpiących na celiakie. Poznaj wartości odżywcze tego wspaniałego produktu i włącz tapiokę do swojego menu!
Co warto wiedzieć o manioku?
Tapiokę uzyskuje się z daru natury określonego mianem manioku. Bulwy stanowią podstawę posiłków mieszkańców Afryki, a także Ameryki Południowej. Spożywane są one po ugotowaniu bądź przetwarzane na mąkę skrobiową, którą wykorzystuje się do wypieku placków, chleba, a ponadto alkoholu masato. Innym produktem, który uzyskuje się z rośliny, jest kasza attike. W Polsce najbardziej znana jest tapioka.
Jakie wartości odżywcze ma tapioka?
Tapioka zawiera bardzo wiele minerałów i witamin. Dzięki temu wykazuje dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Tapioka dostarcza do układu ludzkiego białko, tłuszcz, węglowodany, a także błonnik. Wśród witamin wymienia się tiaminę, witaminę B6 i kwas foliowy. Minerały, na które warto zwrócić uwagę to magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas, cynk i sód. Szczególnie ważne są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Tapioka doskonały produkt dla osób cierpiących na celiakię
Produkt nie zawiera glutenu, dlatego jest wspaniałą propozycją dla osób cierpiących na celiakię lub osób nietolerujących tego składnika. Podkreślić należy fakt, że tapioka w porównaniu do innych bezglutenowych kasz wyróżnia się niewielką zawartością białka i znaczną zawartością węglowodanów.
Kasza delikatna dla żołądka
Walory tapioki docenią osoby cierpiące na problemy żołądkowe. Poleca się ją szczególnie ludziom zmagającym się z wrzodami. Przeznaczona dla pacjentów dochodzących do siebie po zabiegach operacyjnych.
Tapiokę spożywa się w różnych ciekawych potrawach. Może być pewnym zamiennikiem makaronu, dlatego dobrze sprawdzi się w rosole. Sałatki z dodatkiem tapioki są bardzo pyszne i nietypowe.
Produkt wegański.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza: 100 g
Wartość energetyczna: 1487 kJ / 354 kcal
Białko: 0,2 g
Węglowodany (w tym cukry): 67,8 g (3,3 g)
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 0 g (0 g)
Błonnik: 0,9 g
Sól: 0,003 g
Promocje %