facebook pixel
Orzechy makadamia

32,99

Informacje

Orzechy ziemne lub laskowe, które tak chętnie kupujemy, nie wyczerpują oferty bakalii tego rodzaju. Nie warto więc zawsze ograniczać się do znanych i lubianych produktów, tylko spróbować czegoś, co choć wydaje się dość egzotyczne, to jednak w kuchni może nas naprawdę zaskoczyć. Orzechy makadamia, stanowią tego najlepszy przykład.

Ze względu na swój specyficzny maślany smak nie tylko urozmaicą wiele dań, ale i przez swoje wartości odżywcze i niepodważalne właściwości zdrowotne, przyczynią się do zachowania zdrowia.

Orzechy makadamia, jako broń w walce z cukrzycą i złym cholesterolem

Dzięki regularnemu spożywaniu orzechów makadamia jesteśmy w stanie kontrolować poziom glukozy i złego cholesterolu. Co więcej, ich włączenie do diety zapobiega również wielu chorobom układu krążenia. Jako naturalny środek do walki z podstępnymi schorzeniami, orzechy makadamia stanowią więc produkt, który nie przesadzając – może ratować życie.

To zresztą potwierdzają badania amerykańskich specjalistów. Regularne spożywanie posiłków, które w swym składzie mają omawiane orzechy, zmniejsza ryzyko śmierci z różnych powodów nawet o 20%. Poza tym produkt jest też zalecany kobietom w ciąży. Dlaczego? Ponieważ najprawdopodobniej spożywanie go w stanie błogosławionym, przyczynia się do zminimalizowania ewentualnej alergii u dziecka narodzonego.

Zastosowanie w kuchni, ale i w łazience!

Ze względu na swój subtelny, maślany smak orzechy makadamia idealnie komponują się z wszelkimi rodzajami wypieków. Stanowią doskonały dodatek do ciast, tortów i kremów. To, że najlepiej smakują w połączeniu ze słodkimi produktami, nie znaczy jednak, że nie znajdują też zastosowania w innych kombinacjach — na przykład z czosnkiem. Poza tym olej z tego rodzaju orzechów stanowi również doskonały dodatek do wielu sałatek.

To jednak nie wszystko. Orzechy makadamia, swoje zastosowanie nie znajdują bowiem wyłącznie w kuchni. Z ich niezwykłych właściwości pełnymi garściami czerpie przecież kosmetyka. Olej z makadamii to w końcu gwarancja zregenerowanej skóry, odbudowanej warstwy lipidowej naskórka i całkowitego nawilżenia. Po jego zastosowaniu cera staje się promienna, wygładzona i bardziej elastyczna.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 3006 kJ / 718 kcal

  • Białko: 7,91 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 13,86 g (4,57 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 75,77 g (12,06 g)

  • Błonnik: 8,6 g

  • Sól: 0,01 g

Bestsellery

Promocje %