Orzechy pekan
Pochodzenie głównego składnika: USA
Informacje
Cena niższa o 5% VAT.
Orzechy pekan najczęściej uprawia się w krajach takich jak Chiny, Argentyna, Australia, Meksyk czy Izrael. Dzięki swoim wyjątkowym smakowym i zdrowotnym właściwościom te znane na całym świecie owoce powoli zyskują popularność także w Polsce. Oprócz delikatnego, słodkiego i jednocześnie maślanego smaku, wykazują one bowiem wiele dobroczynnych dla organizmu właściwości. Orzechy pekan są w szczególności polecane kobietom oraz osobom zagrożonym chorobą nowotworową. Co więcej, ta smaczna przekąska działa korzystnie na pracę mózgu, minimalizując ryzyko choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Osoby regularnie spożywające orzechy pekan mogą się także spodziewać ogólnego wzmocnienia odporności organizmu ze względu na witaminy zawarte w tych owocach.
Zdrowotne właściwości orzechów pekan
Osoby cierpiące z powodu nowotworu lub znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka oprócz standardowego leczenia, bardzo często szukają również innych rozwiązań, między innymi specjalnych diet. Orzechy pekan są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, fenoli, kwasów fenolowych, a także flawonoidów. Składniki te wykazują działanie redukujące stres oksydacyjny, który uważa się za jeden z powodów występowania nowotworów i wielu schorzeń serca. Właśnie z tego powodu regularne spożywanie orzechów pekan może okazać się niezwykle skuteczne w walce z ewentualną chorobą.
Orzechy pekan z pewnością docenią również panie, które co miesiąc borykają się z przykrymi objawami PMS. Bakalie bogate w wapń, magnez oraz witaminę B6 i witaminę E, zmniejszają bowiem odczuwane napięcie i minimalizują drażliwość. Dzięki spożywaniu orzechów tego rodzaju zespół napięcia miesiączkowego ma lżejszy przebieg. Skurcze, bóle i zmiany nastroju przestają być tak dotkliwe. Co więcej, dzięki dużej zawartości witamin orzechy pekan skutecznie poprawiają wygląd skóry, wzmacniają włosy i poprawiają wzrok.
Produkt wegański.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza: 100 g
Wartość energetyczna: 3032 kJ / 722 kcal
Białko: 9,2 g
Węglowodany (w tym cukry): 4,4 g (4,0 g)
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 72 g (6,2 g)
Błonnik: 9,6 g
Sól: 0 g
Zdrowe przepisy
Promocje %