Orzeszki pinii
Pochodzenie głównego składnika: Chiny
Informacje
Cena niższa o 5% VAT.
Nie wszystkim znane orzechy pini, to jasnokremowe, subtelne w smaku bakalie. Wyczuwalny w nich wyraźny zapach sosny stanowi o ich niebanalnym smaku. Najczęściej wykorzystywane w kuchni przez miłośników włoskich potraw orzechy, stanowią podstawę dla pesto i wybornej jagnięciny.
O ich właściwościach zdrowotnych można by się rozpisywać w nieskończoność. Są bowiem produktem łaskawym zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Paniom hamują nadmierne krwawienia miesiączkowe, a panom pomagają w produkcji testosteronu, a co za tym idzie, przedłużają żywotność plemników i poprawiają jakość nasienia.
Orzechy pini, a medycyna tradycyjna i alternatywna
Orzechy pini skutecznie wspomagają leczenie wielu innych schorzeń. Uważa się również, że znacząco obniżają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, w tym raka wątroby. Wszystko dzięki wysoce przyswajalnej witaminie E, w którą orzechy tego rodzaju są bardzo bogate.
Z kolei ze względu na obecność w nich niacyny i potasu uważa się, że pozytywnie wpływają też na układ nerwowy, skórę i ciśnienie tętnicze. Dzięki nim możliwe jest na przykład zahamowanie wypadania włosów.
Poza tym swoje zastosowanie orzechy pini znajdują nawet w medycynie alternatywnej. Tam wykorzystywane są bowiem w walce z bólami i zawrotami głowy, a także w przebiegu suchego kaszlu czy reumatyzmu.
Orzeszki pini i ich zastosowanie w kuchni
Omawiając zastosowanie orzeszków pini w kuchni, warto zaznaczyć, że te bardzo szybko jełczeją. Z tego powodu nie warto kupować ich na zapas. Jeśli jesteśmy do tego zmuszeni, najlepiej zapasy po prostu zamrozić. Przechodząc jednak do sedna…
Uważa się, że orzeszki pini najlepiej smakują w połączeniu z makaronami. Nic więc dziwnego, że szczególne znaczenie mają one w kuchni włoskiej. Tam dodawane są do słynnego pesto, a więc sosu, w skład którego wchodzą jeszcze: parmezan, bazylia, oliwa, no i oczywiście czosnek. Ciekawe połączenie daje również zastosowanie pini w trakcie pieczenia jagnięciny i przygotowywania deserów.
Produkt wegański.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza: 100 g
Wartość energetyczna: 3003 kJ / 715kcal
Białko: 13,7 g
Węglowodany (w tym cukry): 9,4 g (3,6 g)
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 68,4 g (4,9 g)
Błonnik: 3,7 g
Sól: 0,01 g
Zdrowe przepisy
Promocje %