Cukier kokosowy
Pochodzenie głównego składnika: Indonezja
Informacje
Wobec rosnącej świadomości społecznej, dotyczącej żywienia, można zaobserwować, że coraz więcej konsumentów zaczyna szukać zdrowszych alternatyw dla dotychczas stosowanych produktów spożywczych.
Jednym ze szczególnie niezdrowych składników jest biały cukier. Jego szkodliwe działanie zostało potwierdzone w wielu badaniach. Z tego właśnie powodu najlepiej ograniczyć jego spożywanie do minimum, a najlepiej całkowicie wykluczyć ze swojej diety. Tylko co stosować w zamian?
Doskonałą alternatywą jest cukier kokosowy. Jest to bardzo smaczna i dobrze wpływająca na nasz organizm słodycz.
Cukier kokosowy - zdrowa słodycz na co dzień!
Kokosową alternatywę dla białego cukru uzyskuje się ze słodkich wydzielin palmy kokosowej. W sprzedaży znajdziemy go w formie kostek (jasnych lub ciemnych), granulek lub w wersji płynnej.
Możemy go stosować nie tylko na co dzień jako zastępstwo dla zwykłego cukru, ale z powodzeniem nadaje się także do wypieków oraz różnego rodzaju wyrobów cukierniczych.
Dlaczego cukier kokosowy jest taki zdrowy?
Oprócz walorów smakowych, cukier kokosowy może poszczycić się również wieloma składnikami odżywczymi, takimi jak magnez, potas oraz żelazo i cynk. W jego składzie znajdziemy także witaminy: C, B1, B2, B3 oraz B6.
Za słodki smak kokosowych wydzielin odpowiada sacharoza, której znajdziemy w nich około 75%. Glukozy i fruktozy jest około 6%. Ponadto w cukrze kokosowym występują przeciwutleniacze, aminokwasy, jak również enzymy, które korzystnie wpływają na poziom glukozy we krwi.
Warto również wiedzieć, że cukier kokosowy nie jest rafinowany, dzięki czemu nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
Cukier kokosowy jest dobry na wszystko!
Liczne badania potwierdzają, że cukier kokosowy stanowi doskonałą alternatywę dla białego cukru. Analizy wykazały, że jako substancja słodząca posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być bezpiecznie stosowany przez osoby cierpiące na cukrzycę lub te, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów.
Cukier kokosowy wyróżnia się karmelowo-kokosowym smakiem, dzięki czemu nadaje się nie tylko do wzbogacania deserów, ale będzie świetny również jako składnik różnych dań, na przykład z kuchni azjatyckiej.
Zastosowań cukru kokosowego jest naprawdę wiele, ponieważ stanowi nie tylko świetny zamiennik białego cukru, ale jest również bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Z powodzeniem można go także podgrzewać. Dzięki niemu nie trzeba odmawiać sobie słodyczy w codziennym menu.
Produkt wegański.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza: 100 g
Wartość energetyczna: 1620 kJ / 386 kcal
Białko: 0,83 g
Węglowodany (w tym cukry): 94,14 g (81,45 g)
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 0,36 g (0,17 g)
Błonnik: 1,24 g
Sól: 0,16 g
Zdrowe przepisy
Promocje %