facebook pixel
Erytrol (Erytrytol)

19,99

Produkt niedostępny

Informacje

Poszukując zdrowszych alternatyw dla białego cukru, z powodzeniem możemy wykorzystać erytrytol - organiczny związek chemiczny służący jako substancja słodząca.

Jego korzystne działanie wynika przede wszystkim z faktu, że posiada on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być używany przez cukrzyków lub osoby dbające o linię.

Skąd pozyskuje się erytrytol?

Naturalnie występuje on w niektórych owocach, takich jak melon, gruszka lub winogrona. Obecny jest także w owocach morza, grzybach, a także w pyłku kwiatowym. Najczęściej jednak pozyskuje się go w procesie fermentacji glukozy lub hydrolizatów skrobiowych. Do tego celu używa się różnych gatunków drożdży.

Dlaczego jest tak korzystny dla naszego organizmu?

Przez naukowców uznawany jest za jeden z najzdrowszych słodzików. Dlaczego? Ponieważ nie odkłada się w organizmie, tylko jest wydalany wraz z moczem. Warto także dodać, że jego spożywanie nie powoduje wzdęć ani biegunek. Jest to niezwykle istotne, jako że większość naturalnych słodzików (jak na przykład sorbitol) może wywoływać efekt przeczyszczający (na podobnej zasadzie jak niektóre owoce). Działanie to nie występuje jednak w przypadku erytrytolu.

Do pozytywnych działań tej substancji słodzącej zalicza się również zapobieganie próchnicy w jamie ustnej. Badania wykazały, że nie jest on pożywką dla drożdży, dzięki czemu nie namnażają się one po spożyciu erytrytolu. Może więc być bezpiecznie stosowany nawet w przypadku schorzeń o podłożu grzybiczym.

Używać go mogą nawet osoby, które stosują dietę ograniczającą cukier. Erytrytol z powodzeniem doda słodyczy naszym codziennym potrawom, ale nie uzależni jak biały cukier.

Liczne zastosowania erytrytolu

Erytrytol z każdym rokiem zyskuje coraz większą popularność. W ostatnim czasie zaczęto używać go na szerszą skalę w produkcji lodów, przetworów owocowych, galaretek, a nawet gumy do żucia.

Warto wiedzieć, że do jego właściwości należy także działanie zagęszczające oraz wzmacnianie aromatu potraw. Z tego powodu często dodaje się go do różnych produktów spożywczych. Producenci cenią erytrytol również dlatego, że zapobiega on zmianom smaku, konsystencji, a nawet barwy żywności.

Czy erytrytol na pewno jest bezpieczny dla zdrowia?

Liczne badania pokazały, że jest to substancja o bezpiecznym dla ludzkiego organizmu działaniu. Nie wykazuje ona wpływu rakotwórczego ani mutagennego na człowieka. Jest również bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Można ją więc bez obaw stosować w codziennej diecie.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość energetyczna: 0 kJ / 0 kcal

  • Białko: 0 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 100 g (0 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 0 g (0 g)

  • Błonnik: 0 g

  • Sól: 0 g

Bestsellery

Promocje %