facebook pixel
Ksylitol brzozowy

17,99

Informacje

Ksylitol fiński

Ksylitol fiński danisco jest znany wszystkim osobom, którym zależy na przejściu na zdrowy tryb życia. Ceni się go nie tylko za walory smakowe, ale również za prozdrowotne działanie. Inna nazwa ksylitolu to cukier brzozowy, ponieważ to właśnie z tego drzewa najczęściej się go pozyskuje. Warto jednak wiedzieć, że występuje naturalnie także w malinach, śliwkach, truskawkach, a nawet w kalafiorze. Mimo być może brzmiącej nieco obco nazwie, ksylitol jest produktem naturalnym o potwierdzonych dobroczynnych właściwościach, a swoją formą przypomina biały cukier.

Zalety ksylitolu fińskiego w diecie

Najważniejszą zaletą ksylitolu fińskiego jest niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stanowi on idealny zamiennik tradycyjnego cukru białego. Co więcej, ksylitol jest naturalnym prebiotykiem, dzięki czemu jego spożywanie wspiera rozwój zdrowej flory bakteryjnej jelit. Liczne badania udowadniają, że ksylitol ma również działanie przeciwpróchnicze, dlatego coraz częściej pojawia się jako składnik past do zębów. Ksylitol ma także właściwości odświeżające, niwelujące przykry zapach z ust, ponieważ nie ulega fermentacji w jamie ustnej. Obserwuje się także jego działanie przywracające równowagę kwasowo-zasadową wewnątrz ust. 

Ważną właściwością ksylitolu jest jego działanie przeciwzapalne oraz przeciwgrzybicze. Udowodniono, że wpływa korzystnie na walkę z różnymi schorzeniami np. zapaleniem ucha środkowego u dzieci. Stosowanie roztworu z ksylitolu zapobiega także wystąpieniu infekcji zatok czy alergii, a nawet minimalizuje ryzyko wystąpienia astmy! Mało kto wie, że ksylitol odgrywa również istotną rolę w procesie mineralizacji kości, stymulując wchłanianie wapnia w jelitach.

Do czego używa się ksylitolu brzozowego?

Ksylitol brzozowy od lat gości w przemyśle spożywczym. Stosuje się go nie tylko ze względu na jego działanie słodzące, ale również z powodu innych właściwości. Cukier brzozowy jest naturalnym emulgatorem i stabilizatorem smaku. Znajduje zastosowanie także jako substancja zagęszczająca oraz pochłaniająca wilgoć. Coraz częściej spotyka się go także w przemyśle kosmetycznym, na przykład jako substancja słodząca w pastach do zębów lub w płynach do płukania jamy ustnej.

Mimo szerokiego zastosowania należy jednak pamiętać, że jest to substancja, która powinna być spożywana z umiarem. Jej nadmiar może mieć działanie przeczyszczające, a także powodować biegunkę.

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza: 100 g

  • Wartość odżywcza: 1004 kJ / 240 kcal

  • Białko: 0 g

  • Węglowodany (w tym cukry): 100 g (0,05 g)

  • Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 0 g

  • Błonnik: 0 g

  • Sól: 0 g

Bestsellery

Promocje %